Koska kaikilla on oikeus puhtaaseen veteen

Usein kysytyt kysymykset


Mikä on lähde?

Lähde on paikka, jossa pohjaveden pinta on luontaisesti maan pinnan tasossa. Lähde voi olla silmäkkeinen, ns. allikkolähde, vettä tuottava tihkupinta, hetteikkö tai purolähde. Maan alla lähteeseen virratessaan vesi liuottaa kivistä mineraaleja, joten lähdevettä pidetään hyvin terveellisenä. Lähteisiin liittyy paljon vanhoja uskomuksia ja tarinoita, joita vielä tänäkin päivänä kerrotaan. Lähteiden veden on uskottu olevan parantavaa ja niissä on kerrottu elävän haltijoita, jotka melun tai lähteen likaantumisen seurauksena vaihtavat paikkaa. Kun seisahtuu lähteen äärelle katselemaan veden purkautumista maan syövereistä, voi hyvin ymmärtää, miksi lähteitä on aina pidetty taianomaisina. Suomen peruskarttoihin on merkitty yhteensä 22 085 lähdettä, mutta niitä on tosiasiassa paljon enemmän.

Kuinka löydän minua lähimpänä olevan lähteen / lähteet?

Voit hakea paikkakunnallasi sijaisevia lähteitä käyttämällä etusivun hakupalvelua. Jos lähteitä ei löydy läheltäsi, voit soittaa kaupunkisi ympäristökeskukseen tai alueella toimiville retkeilijöille kartoittaaksesi alueen mahdollisia lähteitä. Hyvä keino on myös kysellä varsinkin vanhemmilta lähialueen asukkailta onko lähistölläsi luonnonlähteitä. Myös retkioppaat ja suunnistajat tietävät usein rutkasti hyviä lähteitä. Jos löydät lähteen – ilmoitathan siitä ystävällisesti Ilmoita Lähde -sivun kautta. Kiitos!

Lähteet ovat arvokkaita pienvesikohteita ja ne otetaan huomioon mm. rakennustoimenpiteissä. Niitä kattaa pohjaveden pilaamiskielto, jonka suhteen ollaan tarkkoina.

– Tuula Sillanpää, Tampereen kaupungin terveysinsinööri

 

Kuinka voin analysoida vettä itse?

1) Käyttäjien kokemukset. Ota selvää lähteen historiasta ja kysele ihmisiltä, jotka ovat juoneet lähteestä pidempään.

2) Ota selvää onko kunta tai paikallinen ympäristökeskus tehnyt analyysiä vedestä ja onko sen todettu juomakelpoiseksi? Voit soittaa myös paikalliseen ympäristöterveyden keskukseen ja pyytää että he ottavat vesianalyysin lähteestäsi. Analyysi maksaa yleensä 50–150€, mutta jos saat vakuuteltua heidät siitä, että lähdettä käyttää suuri joukko ihmisiä ja analyysi olisi tärkeä varmistus veden juomakelpoisuudelle – saattavat he tehdä analyysin ilmaiseksi. Yleensä lähdevesistä analysoidaan pääasialliset haitalliset bakteerit (E. Coli, koliformiset bakteeritja ja suolistoperäiset enterokokit).

3) Katso miltä lähteen ympäristö näyttää. Kukoistavatko kasvit esimerkiksi virtaavan lähteen uoman reunalla ja onko se rehevän ja elöisan näköinen? Onko vedessä jokin epäilyttävä tuoksu / vaikuttaako se juomakelpoiselta?

4) Vesi on parhaimmillaan ja tuoreimmillaan suoraan lähteestä juotuna – maista vettä ja tunnustele olotilaasi.

5) Analysoi vedestä mahdollisuuksiesi mukaan lämpötila sekä esimerkiksi pH-, TDS- ja ORP-luku.